Oikea suoritustekniikka – mitä väliä sillä on?

Aina näin tammikuussa näkee paljon uusia kasvoja salilla, mikä on tietysti iloinen asia, liikunta kuuluu kaikille valitettavan usein näkee kuitenkin myös sellaisia tekniikoita, että saatan itsekseni sanoa ääneen apua.

Voisin mennä neuvomaan, mutta miten nyt sanoisin nätisti jollekin, että hei teet ihan mitä sattuu? Salille lähdön kynnys on voinut olla tosi iso, kun ei tiedä mitä siellä tekisi. Ja sitten joku tulee sanomaan että teet väärin, kaatuuko koko homma siihen? Kynnys muuttuu seinäksi jonka läpi ei enää päästä.

Mä voin kertoa nyt muutaman jutun, joilla pääset alkuun lähes missä vaan liikkeessä.

Nämä kuntoon ensin, sitten vasta tekemään.

  1. Vatsa tiukkana, tukena. On ihan sama mitä liikettä teet, älä tee sitä ilman keskivartalon tukea. Vatsa pitää pakan kasassa, ja kun jännität vatsalihakset, asento pysyy parempana eikä lähde leviämään. Jos keskivartalo on keitetty spagetti, heilut joka suuntaan, selkä pyöristyy ja olet liikkeen vietävänä, eikä liike sinun vietävänä. Vedä ”vetskari kiinni”, napaa kohti rankaa, mieti että joku lyö sua ihan just nyrkillä mahaan. Tiivistä vatsa sellaiseksi että selviät siitä lyönnistä.
  2. Ota lapatuki. Toinen tärkeä tuki tulee yläselästä. Purista kevyesti lapoja keskelle, hartiat alas. Pidä pieni tuki koko ajan lapojen välissä, missä tahansa liikkeessä. Kuuluu samaan tukeen kun vatsakin, ilman sitä selkä pyöristyy, hartiat on korvissa, niska jumissa ja haitat varmoja.
  3. Keskity siihen liikkeeseen mitä teet. Harva liike on ”kokovartaloheiluri” ja silti sellaisia näkee jatkuvasti tehtävän. Kun ihmiset aloittaa saliharrastuksen ilman kokemusta tai ammattilaisen ohjausta, helposti katsotaan mitä muut tekee. Sitten tehdään perässä. Kokovartaloheilureiden oravanpyörä on valmis🤷🏼‍♀ Aseta riittävän pieni paino, jotta saat kohdelihaksen tekemään työn. Keskity siihen niveleen, jota kyseinen lihas liikuttaa. Älä mieti mitä muut tekee, tee omaa juttuasi. Se toinen joka tekee eritavalla kuin sinä, saattaa olla juuri se joka tekee väärin. Hän saattaa tehdä myös aivan eri liikettä, vaikka se voi näyttää aika samalta kuin sinun liike. Älä siis vertaile.
  4. Pidä suurimmat nivelet pehmeinä, ei siis lukossa. Polvet ja varpaat samaan suuntaan AINA. Hartiat pois korvista, katse eteen, ei alas lattiaan, niska siis rangan jatkeena.

    No mitä väliä miten teet? Eikö riitä että käy salilla? Pienillä kuormilla ei välttämättä saada vielä isoa tuhoa aikaiseksi, mutta painojen noustessa, väärät tekniikat ovat erittäin hyviä rikkomaan paikkoja. Saadaan selkäongelmia, polviongelmia, olkapääongelmia. Nepä ne yleisimmät. Ohjeet ylhäällä huomioi nämä kaikki – vatsa tukee selkää, lapatuki pitää hartiat alhaalla ja suojelee olkapäitä, polvien asento ja pehmeys avainasemassa ehkäisemässä loukkaantumisia. Sillä todella on väliä miten teet ja mitä teet. Huonon tekniikan ainut huono puoli ei ole se miltä se näyttää, pahin on se mitä sillä saadaan aikaan. Joten kun teet, tee turvallisesti. Ota selvää, opettele. Siinä missä muissakin lajeissa, niin myös kuntosalitreeneissä on harjoiteltava, että voi tulla hyväksi. Harvalla on tekniikat selkärangassa ilman yhtään harjoitusta.

Scroll to Top